Ik heb een peesirritatie van de Quervain

In het kort

In het kort

 • Bij deze aandoening zijn de pezen van duimspieren geïrriteerd.
 • De zijkant van de pols, direct onder de duim, is pijnlijk.
 • Rustig aan doen met de hand vermindert de klachten.
 • Bij veel pijn kunt u een pijnstillende gel smeren of een pijnstiller innemen.
Wat is het

Wat is een peesirritatie van de Quervain?

Bij de peesirritatie van De Quervain zijn de pezen van de strek- en spreidspier van de duim geïrriteerd.

De aandoening komt meer voor bij:

 • vrouwen tussen 35 en 55 jaar;
 • vrouwen die zwanger zijn;
 • vrouwen die borstvoeding geven.

Aan de handpalmzijde van uw onderarm zitten de buigspieren die ervoor zorgen dat u met uw hand iets kunt grijpen. Aan de andere kant van uw onderarm zitten de strekspieren die de hand weer strekken.

Vanuit die spieren lopen er pezen als ‘touwtjes’ naar uw vingers. Als de buigspieren samentrekken, trekken ze via die pezen uw vingers krom. Om die pezen soepel te laten glijden lopen ze door de peesscheden. Dit zijn een soort ‘kokertjes’, gevuld met glijmiddel.

De pezen van de strek- en de spreidspier van uw duim lopen meestal samen door één peesschede. Die peesschede ligt aan de zijkant van de pols, direct bij de duimbasis.

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl
Wat merk ik

Wat zijn de verschijnselen bij een peesirritatie van de Quervain?

 • De zijkant van de pols, direct onder de duim, is gevoelig of pijnlijk.
 • De pols kan aan de duimkant dik worden.
 • Iets vastpakken wordt lastig en kan pijn doen.
 • Uw duim buigen, dwars over uw handpalm, doet pijn.
 • Als u uw duim beweegt, voelt u de pees soms in de peesschede schuren.
Oorzaken

Hoe ontstaat een peesirritatie van de Quervain?

De klachten bij deze peesirritatie ontstaan als de peesschede te nauw wordt. De pezen glijden daardoor minder gemakkelijk heen en weer. De pees schuurt en raakt geïrriteerd.

We weten niet zeker of het door overbelasting komt. U merkt het wel sneller op als u uw hand of duim veel gebruikt.

Adviezen

Wat kunt u zelf doen bij een peesirriatie van de Quervain?

Soms verdwijnen de klachten als u twee weken rustig aan doet met uw hand.

Medicijnen

Medicijnen bij een peesirriatie van de Quervain

Als u veel pijn heeft (bijvoorbeeld als u er slecht van slaapt), dan kunt u eventueel op de pijnlijke plek een crème of gel met een pijnstiller smeren.

Ook paracetamol is een goede pijnstiller. U voorkomt dat de pijn steeds terugkomt door de paracetamol met een vaste regelmaat in te nemen. Zo nodig tot 4 keer per dag 1000 mg, 1 of 2 weken lang.

Helpt dat niet genoeg? Dan kunt u in overleg met uw huisarts een andere pijnstiller proberen, zoals ibuprofen , diclofenac of naproxen . Deze NSAID’s kunnen maagklachten geven en de werking van sommige andere medicijnen beïnvloeden.

Blijft u pijn houden, dan kan een injectie met een ontstekingsremmer (corticosteroïd) helpen.

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Bron: Apotheek.nl

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder bij een peesirritatie van de Quervain?

De klachten kunnen vanzelf verdwijnen.

Als u een corticosteroïdinjectie heeft gekregen, wacht dan af. Is er geen of weinig verandering, dan kunt u na 2 of 3 weken eventueel een tweede injectie krijgen. Helpt ook die niet, dan heeft het geen zin om nog meer injecties te krijgen.

Bij langdurige klachten kan een spalk soms helpen.

Blijft u er veel last van houden bij uw dagelijkse bezigheden, dan helpt een operatie soms. Daarbij wordt de peesschede opengemaakt, zodat de pezen van de duim weer meer ruimte krijgen.

Meer informatie

Meer informatie over peesirritatie van de Quervain

De informatie over peesirritatie van de Quervain is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Hand- en polsklachten.

Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.