Ik krijg een bloedonderzoek tijdens mijn zwangerschap

In het kort

In het kort

  • Aan het begin van uw zwangerschap wordt er bloed afgenomen voor onderzoek.
  • Bepaalde infecties of antistoffen in uw bloed kunnen schadelijk zijn voor de baby. 
  • Door bloedonderzoek kunnen tijdig maatregelen genomen worden.
  • U kunt aangeven als u bepaalde onderdelen van het bloedonderzoek niet wilt laten doen.
  • Wanneer uw bloed goed is, zijn verder geen maatregelen nodig.
Wat is het

Wat is bloedonderzoek in het begin van de zwangerschap?

Aan het begin van uw zwangerschap is het belangrijk uw bloed te laten onderzoeken. Daarbij wordt bekeken:

  • of u bloedarmoede heeft;
  • welke bloedgroep en rhesus-D-factor u heeft;
  • of u bepaalde infecties heeft doorgemaakt;
  • of u antistoffen in uw bloed heeft die schadelijk kunnen zijn voor de baby. 

Door uw bloed te onderzoeken kunnen we tijdig maatregelen nemen om eventuele nadelige gevolgen voor het kind te voorkomen.

Er wordt alleen bloed afgenomen met uw toestemming. Als u eventueel bepaalde onderdelen van het bloedonderzoek niet wilt laten doen, dan kunt u dat aangeven.

Extra bloedonderzoek

Wanneer extra bloedonderzoek tijdens de zwangerschap

Rodehond, waterpokken, vijfde ziekte

Als u niet zeker weet of u rodehond (rubella), waterpokken of de vijfde ziekte heeft gehad, of tegen rubella bent ingeënt, dan kan dat in uw bloed worden onderzocht. Wanneer u een van deze ziektes gedurende de zwangerschap krijgt kan dat schadelijk zijn voor uw kind. Als u deze kinderziektes niet heeft gehad, is het verstandig om uit de buurt te blijven van kinderen (of volwassenen) die deze ziekten hebben (koorts en vlekjes). Na de bevalling kunt u zich alsnog laten inenten. Bij een eventuele volgende zwangerschap bent u dan veilig.

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa)

Heeft u of uw partner mogelijk een soa? Bijvoorbeeld chlamydia of gonorroe (druiper). Dan kan uw bloed hierop worden onderzocht. Deze ziekten geven niet altijd klachten, maar kunnen na de geboorte bij uw kind een oog- of longontsteking veroorzaken. U kunt dit voorkomen door in de zwangerschap antibiotica te gebruiken die niet schadelijk zijn voor uw kind.

Glucose

Soms is het nodig om de suiker (glucose) in het bloed te controleren.

Schildklierhormoon

Bij schildklierstoornissen wordt de hoeveelheid schildklierhormoon in het bloed gecontroleerd.

Erfelijke bloedziekte

Als u niet uit Noord Europa komt of als u een erfelijke bloedziekte in de familie heeft, is er een kleine kans dat u drager bent van een erfelijke bloedziekte. Bloedonderzoek kan dit aantonen.

Standaard bloedonderzoek

Wat wordt tijdens zwangerschap in het bloed onderzocht?

Hemoglobinegehalte

Hemoglobine (Hb) is de kleurstof van de rode bloedcellen. Hemoglobine bevat ijzer. Tijdens de zwangerschap kan het hemoglobinegehalte van uw bloed dalen. Als het te laag is, spreken we van bloedarmoede. U krijgt dan meestal ijzertabletten, soms extra foliumzuur .

Bloedgroep

Er wordt bekeken welke bloedgroep u heeft: A, B, AB of O, Rhesus D en Rhesus C. Uw bloedgroep is erfelijk bepaald.

Rhesus D is een natuurlijke eigenschap van het bloed. Iemand met Rhesus D in het bloed noemen we ‘rhesus-D-positief’. Iemand zonder Rhesus D noemen we ‘rhesus-D-negatief’.

Antistoffen

Tijdens de zwangerschap en de bevalling kan er wat bloed van de baby in uw eigen bloed terechtkomen. Als u een andere bloedgroep heeft dan uw kind, kan uw lichaam antistoffen maken tegen het bloed van uw kind en dat bloed afbreken. De baby kan hierdoor bloedarmoede krijgen.

Dat geldt vooral voor vrouwen die rhesus-D-negatief zijn en zwanger zijn van een rhesus-D-positief kind. De kans bestaat dat zij antistoffen maken tegen het bloed van hun kind.

Voor alle zwangeren geldt dat er bij een eerdere zwangerschap of bij een bloedtransfusie ook andere antistoffen kunnen zijn aangemaakt. De kans bestaat dat deze antistoffen via de navelstreng het bloed van de baby bereiken en afbreken.

Als deze antistoffen in het begin van de zwangerschap in uw bloed zijn gevonden, kan dat betekenen dat extra zorg nodig is in de zwangerschap om bloedarmoede bij uw kind te voorkomen. 

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte van de lever, veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Sommige vrouwen met Hepatitis hebben geen klachten en weten niet dat ze het virus bij zich dragen. We noemen hen ‘drager’. Als deze vrouwen zwanger zijn kan de baby bij de geboorte besmet raken en een leverontsteking krijgen. Daarom wordt uw bloed in het begin van de zwangerschap nagekeken. Bent u draagster van het hepatitis B-virus, dan krijgt uw baby binnen twee uur na de geboorte een injectie met hepatitis B-immunoglobuline. In de maanden daarop volgen nog 3 injecties. Dit zorgt er voor dat de baby niet ziek wordt.

Syfilis (lues)

Lues is een seksueel overdraagbare aandoening (een soa), veroorzaakt door een bacterie. Het is een infectie die lange tijd onopgemerkt kan blijven. In het begin van de zwangerschap kan de bacterie nog niet in het bloed van de baby terechtkomen, later wel. Daarom is het van belang dat lues tijdig wordt ontdekt. Zo nodig krijgt u medicijnen (antibiotica). Daarna is uw baby veilig.

Hiv

Hiv is een virus dat de ziekte aids veroorzaakt. U kunt met hiv besmet raken door onveilig te vrijen met iemand die met hiv besmet is of als besmet bloed in uw bloedbaan komt (bijvoorbeeld door gemeenschappelijk gebruik van naalden bij drugsgebruik).

Als u met hiv besmet bent, kan uw baby tijdens de zwangerschap of bevalling of via borstvoeding ook besmet raken. Door een hiv-test te doen weet u of u in de zwangerschap medicijnen moet nemen om de kans op besmetting van de baby te verkleinen. Verder kunnen maatregelen als een keizersnede en het niet geven van borstvoeding, helpen besmetting van de baby te voorkomen.

foliumzuur

Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd. Het is vooral aanwezig in groenten en volkorenproducten.

Foliumzuur speelt een belangrijke rol in het lichaam. Het is bijvoorbeeld nodig voor de aanmaak van de rode bloedcellen en voor de werking van de zenuwen. Bovendien is het zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby.

Ons lichaam kan foliumzuur niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons voedsel binnenkrijgen. Foliumzuur verlaat het lichaam in kleine hoeveelheden via de urine. Om gezond te blijven, is daarom telkens een nieuwe hoeveelheid foliumzuur via het voedsel nodig.

Het is te gebruiken om aangeboren afwijkingen te voorkomen bij zwangerschap en kinderwens, bij vitaminegebrek, bij bepaalde vormen van bloedarmoede en bij homocystinurie (een stofwisselingsziekte).

Bron: Apotheek.nl

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder na bloedonderzoek in de zwangerschap?

De uitslag van het onderzoek krijgt u meestal bij uw volgende zwangerschapscontrole.

Wanneer uw bloed goed is, zijn er verder geen maatregelen nodig. Soms wordt gedurende de verdere zwangerschap het bloed nog af en toe gecontroleerd op hemoglobine.

Meer informatie

Meer informatie over zwangerschap

Informatie over zwangerschap, controles en bloedonderzoek lees je ook in de folder Zwanger van het RIVM. De informatie is ook in het Engels vertaald. In deze folder vind je ook sites voor meer informatie over belangrijke onderwerpen in de zwangerschap.

Allesoverzwanger.nl geeft informatie over zwangerschap, bevalling en kraamtijd. En over hoe de geboortezorg in Nederland georganiseerd is.   

AlcoholenZwangerschap.nl gaat over hoe schadelijk alcohol is tijdens de zwangerschap.

De informatie over zwangerschap is gemaakt met de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Zwangerschap en kraamperiode.

Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.